Vi lämnar ett år bakom oss då världen förändrades markant på grund av den fortfarande rådande pandemin. En av de industrier som dock har fortsatt med sin verksamhet är slakterierna. Djurtransport efter djurtransport har kört in genom slakteriernas grindar. Denna våldsamma industri har inte tagit uppehåll och det har vi i Save Movement Sverige inte gjort heller. Runt om i Sverige har aktivister stått utanför slakterier med budskapet om att stoppa dödandet och att djuren har rätt till sina egna liv. Men vår verksamhet har så klart ändå påverkats av pandemin med olika omställningar för att göra vår verksamhet så corona-säker som möjlig.

Under tredagarsvigil med Linköping Animal Save

Lokalgrupper

I Sverige har vi 14 lokalgrupper som står upp för djuren utanför Sveriges slakterier. Under det gångna året har lokalgrupper arrangerat vigiler, manifestationer, föreläsningar och andra evenemang för att uppmärksamma dödandet av dessa oskyldiga individer. På grund av pandemin har det under 2020 arrangerats färre vigiler än vanligt.

Kristianstad Pig Save höll 57 vigiler under 2020, bland dessa ingick en 5-dagarsvigil. Året har inneburit flera förändringar av plats för vigilerna samt ökat motarbetande från polis och slakteri. Poliserna har dykt upp som privatpersoner på av många av vigilerna. Under sommaren mötte gruppen många överhettade, panikslagna, skadade eller döda grisar. 

Kalmar Animal Save arrangerade 20 vigiler, varav 2 utanför ett köpcentrum i Kalmar. Deltagarantalet har varit mellan 2-14 st. För första gången arrangerade gruppen en  heldagsvigil med 14 deltagare från olika delar av landet. Gruppen arrangerade också två föredrag, ett med etolog Lena Lindström i Kalmar samt ett i Oskarshamn med Peter Kalmström. 12 personer närvarade på respektive föredrag.

Animal Save Skaraborg genomförde 12 vigiler, samtliga vid Skövde slakteri. I november lanserade de webbsidan “doldkamera.skövdeslakteri.se”, där man kan se material från Skövde slakteri filmat av en arbetare på slakteriet med dold kamera.
För att nå ut med information om webbsidan har de bland annat delat ut flygblad, arrangerat outreach och genomfört banner drops från en bro.

Öland Chicken Save hade under året 10 vigiler, varav de flesta i kombination med ett närbeläget köpcentrum på Öland. Flest deltagare kom på gruppens första heldagsvigil då  15 personer deltog.

Hörby Animal Save arrangerade en vigil 14 februari på Alla hjärtans dag. Den 5 januari publicerades en artikel i Sydsvenskan om en vigil som gruppen hade tidigare.

Örebro Animal Save genomförde 9 vigiler vid Närkes slakteri under förra året. Deltagarantalet har rört sig mellan en liten handfull och 10-12 personer som mest, och de har haft flera förstagångsdeltagare under året. Vigilerna har följt ungefär samma mönster under året. Reaktionerna från förbipasserande har varit blandad med allt ifrån aggressiva tutningar och accelerationer till glada vinkningar och tummen upp. Utöver vigilerna har de spånat, rekat och genomfört en mindre aktion mot slakteriet.

I januari bedrev gruppen också några veckors intensiv lobbying mot ett seminarium som skulle hållas på Örebro Universitet den 23 januari, på temat “Kött för klimatets skull”. Det visade sig att aktörer inom djurindustrin låg bakom, och bland annat Jordbruksverket skulle delta. Vi kommenterade på inlägg i sociala medier, kontaktade deltagare och företrädare för universitetet, deltog i radiodebatt och gick ut med en planerad motdemonstration, och någon vecka innan kom beskedet att seminariet ställdes in. 

Borås Animal Save hade 10 vigiler under 2020. Det har varit bra sammankomster men både slakteriet och polisen har agerat tuffare mot aktivisterna. De har försökt hindra deltagarna att komma närmare och vid ett tillfälle beslagtog polisen en deltagares telefon.

Katrineholm Chicken Save genomförde fyra vigiler under året på det ställe i Sverige där flest liv tas. 

Animal Save Dalarna hade under året två vigiler vid slakteriet Siljans chark och en manifestation i Borlänge under Alla hjärtans dag då de visade video från djurindustrin. 

Göteborg Fish Save genomförde två vigiler under året.

Uppsala Animal Save genomförde sju vigiler under 2020, samt en manifestation på stan.

Linköping Animal Save genomförde 14 vigiler varav en av dem var en tre dagar lång vigil under sommaren. Tidigare har slakteriet hävdat att ingen obehörig fick gå över ett vitt streck som de hade målat upp vid deras infart. Men ett par aktivister blev frivilligt rapporterade för att gå över denna med det specifika målet att åklagare skulle testa om det verkligen var olagligt att passera detta. Åklagaren svarade i ett beslut att det var helt lagligt att gå över strecket och efter det har polisen inte varit lika kritiska över att de som passerar strecket för att dokumentera djuren i transporterna.

Animal Save Skaraborg informerar om slakterifilm

Sociala medier
Från styrelsens sida har vi tagit initiativ till fyra kampanjdagar där vi har erbjudit Save-grupperna att använda bilder och texter vi tagit fram för respektive kampanj. De tillfällen vi uppmärksammade var Alla hjärtans dag, mors dag/Mjölkens dag, Alla helgons dag och jul. 

Vårt främsta sätt att nå ut med vårt budskap har varit genom Facebook. Varje lokalgrupp har sin egen Facebook-sida och Animal Save Sweden har också en. På Youtube har vi lagt upp några av de videos vi har gjort från vigiler. Instagram har använts av Kristianstad Pig Save, Linköping Animal Save, Göteborg Fish Save och Animal Save Sweden för att dela foton från våra vigiler och annat. Förutom att sprida genom gruppernas egna kanal så postar deltagarna på vigiler även i sina egna privata kanaler.

En av bilderna vi använde i sociala medier under julkampanjen

Nationellt
Styrelsen har haft 26 styrelsemöten under 2020. Där har vi tagit upp och diskuterat kring ämnen kopplade till organisationen, hur vi kan förbättra vårt arbete samt stötta våra lokalgrupper. Årsmötet hölls digitalt den 18 april av coronaskäl. Höstmötet blev tyvärr inställt på grund av covid-19, men vi hoppas på att kunna mötas för en fysisk nationell aktivist-träff under 2021.

Internationellt
Den 19 juni 2020 förlorade världen och djurrättsrörelsen en aktivist vid namn Regan Russell. Det var under en vigil som Regan blev påkörd och dödad av en djurtransport. Hon var aktiv i Toronto Pig Save i Kanada och kämpade för djuren under flera decennier. Vila i frid, Regan!

Regan Russell blev överkörd av en djurtransport i Kanada

Som för de flesta på vår planet så har pandemin varit en utmaning för vårt djurrättsarbete. Vi har gjort vårt bästa för att minimera smittspridning samtidigt som vi har försökt att fortsätta med de aktiviteter vi kan på ett säkert sätt. Ett varmt tack till alla er som under året har engagerat er i Save för djurens skull! Och välkomna alla ni, både nya och gamla, att bli aktiv i Save Movement Sverige under 2021!