Under 2022 har Save-grupper i Sverige genomfört ett 50-tal vigiler, alltså manifestationer utanför slakterier. Det är färre än tidigare år men antagligen är det ändå fler manifestationer än någon annan djurrättsorganisation i Sverige. Framför allt är det kor, grisar, får och kycklingar som vi står upp för vid vigilerna men fiskar vill vi också lyfta fram som offer inom djurindustrin. Det gjorde Helsingborg Fish Save när de utförde en manifestation på World Day for the End of Fishing. Det har blivit en tradition att ha flerdagsvigiler på somrarna. Under sommaren 2022 hade Kristianstad Pig Save en femdagars-vigil, Linköping Animal Save en tredagardsvigil och Borås Animal Save en heldagsvigil tillsammans med en manifestation dagen efter inne i Borås centrum. Sweden Bee Save ställde ut med ett bord på potatisfestivalen i Alingsås under en dag i juni. Där höll vi tal samt visade alternativ till honung, insektshotell och delade ut flygblad som berättade om binas situation. Under ett kosläpp utanför Uppsala medverkade djurrättsaktivister med Save-skyltar för att ge ett alternativt budskap om kornas situation i mjölkindustrin. Bland annat sattes en alternativ tipsrunda upp som visade baksidan av mjölkfabrikerna. 

Save-aktivister samlade vid flerdagsvigil med Linköping Animal Save

Stoppa slakten

Något som har ökat rejält är manifestationer för Stoppa slakten med inte mindre än 31 stycken bara i Stockholm under 2022. Denna grupp står med tv-apparater och visar djurindustrins verklighet och samtidigt pratar med förbipasserande om behovet att stoppa dödandet av djur och istället äta från växtriket. I Uppsala har det skett manifestationer för Stoppa slakten varannan söndag under året. I Malmö arrangerats fem stycken manifestationer för Stoppa slakten med skyltar och utdelandet av flygblad. På flera andra ställen var Stoppa slakten ett tema vid manifestationer. Ibland har det också samlats in namn för att stoppa slakten vilket har nått upp till totalt 438 namn under året. Vi har utöver detta också en digital namninsamling för att stoppa slakten. 

En manifestation för Stoppa slakten i Stockholm

Plant Based Treaty (PBT)

Under 2021 började vi i Save Sverige att engagera oss i den internationella kampanjen Plant Based Treaty men under 2022 kom vi igång ordentligt. Vi tryckte flygblad och två banderoller för kampanjen som har används flitigt under året av flera lokala grupper. Några enskilda Save-aktivister i Göteborg började med projektet Vegostart där det bjuds på veganska godsaker i utbyte med att förbipasserande tittar på en kort video om djurindustrin. Här delade vi också ut flygblad från PBT. I maj fick vi internationellt besök i form av Seb Alex som hade en föreläsning på Uppsala universitet. I samband med detta så använde vi vår PBT-banderoll, delade ut flygblad och pratade med studenterna om kampanjen. Banderollen syntes också på årets största djurrättsmarsch arrangerad av Djurrättsalliansen och under två klimatdemonstrationer med Fridays for future. Under den andra av dem, precis före riksdagsvalet, så livesände vi från PBT:s internationella fb-sida. I september deltog vi på en klimatfestival i Stockholm med PBT-banderoll och PBT-flygblad. I slutet av november kom den brittiska journalisten och reportern George Monbiot till Uppsala där Save Sveriges ordförande Martin Smedjeback fick en intervju med honom

PBT-banderoll på demonstration i Stockholm med Fridays for Future

Årets djurhycklare

Även 2022 fick vi in många goda nomineringar till vårt årliga pris. Styrelsen valde ut tre värdiga vinnare av dessa. Efter en omröstning så blev Svensk Fågel Årets djurhycklare. Sverigedemokraterna fick näst flest röster och kom därmed på andra plats som Årets djurhycklare 2022. Skansen kammande hem tredjeplatsen.

Svensk Fågel utsågs till Årets djurhycklare 2022

Nationellt

Styrelsen har haft styrelsemöte varannan vecka under hela 2022 med något enstaka undantag. Där har vi tagit upp och diskuterat kring ämnen kopplade till organisationen, hur vi kan förbättra vårt arbete samt stötta våra lokalgrupper. Sedan pandemin började hade vi inte haft några årsmöten eller rörelsemöten där vi träffat varandra fysiskt. Vi gladdes att kunna ha detta under 2022. I slutet av maj samlades vi för rörelsehelg i Kalmar. Förutom årsmöte, föredrag och workshops så höll vi en vigil vid slakteriet med Kalmar Animal Save och manifestationer inne i stan. Styrelsen träffades fysiskt i oktober för ett styrelsemöte dagarna två i Stockholm och Uppsala. Förutom längre möten så hade vi förmånen att kunna vara med på manifestationer med Active Vegans Sweden i Stockholm och med Uppsala Outreach i Uppsala

I samband med rörelsehelgen i Kalmar hade vi en manifestation inne i centrum

Slutligen vill vi i styrelsen skicka ett stort tack till alla som under 2022 har varit aktiva på något sätt i Save – TACK! Allt ifrån att vara delaktig på en vigil till att dela eller gilla save-poster gör skillnad för djuren. Djuren behöver oss människor som deras ambassadörer som kämpar för att den dag ska komma då vi stoppar slakten och betraktar varje djur som en kännande individ och inte som en produkt. Den dagen har slakterierna gjorts om från dödsfabrik till kanske en plats där det tillverkas mat från växtriket. Om du är en person som varit aktiv för djuren kan du säga att du var en del i denna nödvändiga förändring till ett civiliserat och fredligt samhälle! 


One response to “Verksamhetsberättelse 2022”

  1. Mycket fint att läsa allt som gjorts under året. Man blir ju riktigt peppad!
    Bra jobbat Martin med sammanställningen av verksamhetsberättelsen.